Central Security Non-Schengen Schiphol

Civiel projectmanagement voor de realisatie van de nieuwe, verhoogde gatehuizen tbv de invoering van centrale securityfilters in het niet-Schengengebied.


Schiphol heeft recentelijk de invoering gerealiseerd van centrale securityfilters in het niet-Schengengebied. Dit betekent dat voor vluchten met een niet-Schengenbestemming de securitycontrole niet meer aan de gates, maar centraal zal plaatsvinden. Voor vluchten naar Schengenbestemmingen vindt de securitycontrole al centraal plaats. Met deze ingrijpende aanpassing blijft Schiphol ook in de toekomst  voldoen aan de Europese wet- en regelgeving.

Er zijn vijf nieuwe doorgangen voor securitycontroles gerealiseerd: drie in de vertrekhallen en twee bij de pieren voor overstappende passagiers. Voor de securityfilters in Vertrek 2, 3 en 4 is een extra verdieping, een mezzanine, gebouwd. Het filter dat al bestond aan de Schengenkant van de terminal is vergroot en verbeterd. De pieren E, F en G hebben een extra verdieping gekregen. Reizigers worden nu bij aankomst via een gatehuis naar de juiste verdieping geleid. Reizigers met bestemming Schiphol gaan direct naar de bagagereclaimhal, en komen niet meer in de lounge. Reizigers die op Schiphol overstappen kunnen, indien zij al een juiste screening hebben ondergaan op de luchthaven van vertrek, rechtstreeks door naar de lounges. Reizigers die nog een screening moeten ondergaan, worden via de extra verdieping op de pier geleid naar een centraal securityfilter.

 

TechConsult heeft kennis en capaciteit geleverd in de vorm van civiel projectmanagement voor de realisatie van de 26 nieuwe, verhoogde gatehuizen, inclusief functievrij maken van de ondergrondse infrastructuur ter plaatse.